Kultur og sosiale regler

Hvis du skal trives i Thailand og Hua Hin, er det viktig at du forstår noen grunnleggende sosiale skikker og etikette.

Hvis du følger dem, vil du ikke virke støtende og vertene vil sette pris på deg. Thaiene er en veldig omgjengelige mennesker, så du trenger ikke å bekymre deg for mye om å gjøre noen små sosiale feil, men visse handlinger blir ikke tolerert og kan få deg i dype problemer hvis du overstiger dem.

Kultur og sosiale regler i Thailand

Thailendere er generelt svært åpne og ekstremt sosiale og renslig sammenlignet med den norske. De tar imot turister med et smil og et “hello sir/madam“. Det er ikke naturlig for dem å rette på folk, og de går ut fra at man som gjest selv har satt seg inn i hvordan man oppfører seg ved ankomsten til landet. Selv om Thailere generelt er vant med mange turister, blir det forventet at man respekterer helligdommene deres og skikk og bruk med ærbødighet og korrekt påkledning.

kongen-av-thailand Snakk aldri stygt om Kongen

Thailenderne elsker sin konge, og i følge Thailandsk lov er det ikke lov å kritisere Kongen eller hans familie. For noen år siden ble en utlending dømt til 20 års fengsel for å ha tegnet bart på en plakat av kongen i fylla. Han ble senere benådet til 10 års fengsel. Dette viser hvilke problemer du kan rote deg opp i ved å ikke vise 100% respekt for Kongen og hans familie i alle situasjoner. Vårt råd er å aldri kritisere eller snakke negativt om Kongen eller hans familie. Alle Thaier elsker kongen. Kritikk kan fort sette sinnene i kok og gjøre at de mister beherskelsen. Kongen er nå gammel og helsen er sviktene. Ikke prøv å snakk om dette med thaiene. Dette er et sårt tema. Foruten fysiske angrep fra sinte Thaier, kan du bli arrestert og dømt av Thailansk politi.

Vis respekt for buddhaVis respekt for Buddha

95% av Thailène er buddhister og du bør derfor alltid vise respekt for dette.  Dette gjelder ikke bare når du besøker et tempel eller har kontakt med en munk, men like mye når du snakker med en thai. Kle deg alltid konservativt hvis du skal besøke et tempel – ikke kom i strandklærne eller med korte skjørt e.l. Ta alltid av deg skoene når du går inn i en bygning som inneholder et Buddha bilde. Hold alltid føttene ned og aldri vendt mot buddhafigurer eller helligdommer. Sitt heller i “havfrue” posisjon med føttene gjemt bak deg. Føttene regnes som den laveste delen av kroppen og urene – både fysisk og åndelig. Rør aldri en thailender på hodet. Det blir betraktet som uhøflig, fordi håret er hellig.

Man berører ikke buddhafigurer og historiske monumenter og man klatrer ikke på dem. Det er ikke tillatt å fotografere alle steder, så vær oppmerksom på forbud. Man poserer heller ikke foran buddhafigurer. Hvis, som en kvinne, ønsker du å gi noe til en munk, må du husk at de ikke skal berøre kvinner. Plasser derfor det du ønsker å gi foran han, slik at han kan godta det uten å være i direkte fysisk kontakt med deg. Som et siste råd, er føttene regnes som den laveste delen av kroppen – både fysisk og åndelig, så når du sitter foran en Buddha bilde, ikke peker føttene mot det. Heller sitte i “havfrue” posere med føttene gjemt bak deg.

Sawadee-levekostnader Lær deg å hilse på “Thai-vis”

Thaiene er et svært høflig folkeslag. Så snart du lander på Bangkok Internationale flyplass for første gang, vil deres hilsemåte til hverandre og til deg være noe av det første som du legger merke til. Lær deg denne hilsemåten, så viser du respekt til dem tilbake. Dette liker dem, og du vinner mye respekt fra dem bare ved å gjøre dette. Fremgangsmåten er ikke vanskelig. Du foller hendene mot hverandre, holder dem opp foran ansiktet, samtiidig som du bukker eller nikker forsiktig til dem. Samtidig som du gjør dette sier du: – “Sawadee Capp” hvis du er mann og “Sawadee Ca” hvis du er kvinne. Hvem som skal hilse først er i følge thai skikken avhengig av alder og sosial rang. Thaiene viser respekt for de eldre og de som har høyere sosial rang enn dem selv. De som har den laveste rangen skal hilse først. 

Du er turist og trenger ikke å tenke på dette. Gjør det til en vane å hilse først, så vinner du alltid.

Sørg for at ingen “mister ansikt”

miste-ansikt

Æresbegrepet i Thailand må du alltid vise stor respekt for. Det verste som kan skje for en thai er å miste “ansikt”. Et udefinert begrep som går ut på å opprettholde den sosiale statusen utad. I Thailand er ansiktet utad er hundre ganger viktigere enn sannheten. Ingen ønsker å “ta feil”, “bli latterliggjort”, “fremsto som dumme”, “bli tatt i løgn”, “være underdanige”, “mindreverdige” eller andre ting som kan oppfattes som å “miste ansikt”. Hva som legges i begrepet varierer fra person til person, men ingen liker å miste ansikt. For en thai er det bedre å lyve enn å “miste ansikt”. Ha dette derfor alltid i bakhode når du snakker med thaiere.

Du er i “smilets land” – aggresjon tolereres ikke

agressjon

Mye av kulturen du finner i Thailand handler om “sanuk” eller om “å ha det morro“. Landet er kjent som “The Land of Smiles“, og her handler alt om å “ikke miste ansikt“.

Thaiene kan derfor være svært overfladiske og falske mot hverandre og mot deg. Thailenderne betrakter det som uverdig og uanstendig oppførsel hvis man ikke er i stand til å kontrollere seg selv og følelsene sine. Det vil si at man som turist ikke bør vise sinne eller bli opphisset.

Aggresjon aksepteres ikke. Den som hisser seg opp først og viser aggresjon, har “mistet ansikt” og tapt. Skulle du komme i problemer med en Thai kommer du langt med et smil og et “ikke voldelig” kroppspråk. Mister du besinnelsen og hisser deg opp, kan du fort komme opp i problemer du ikke hadde forestilt deg på forhånd. lady-boys

lady-boys-hua-hin Seksualitet og seksuell legning

En av de forskjellene mellom den norske og thailanske kulturen som det er enklest å se når man kommer til Thailand for første gang, er befolkningens syn på og holdning til seksuell legning.

Over alt i Thailand møter du store mengder “lady boys”, dvs. gutter som utgir seg for å være jenter. Mange av dem har hatt såvel puppe operasjoner som underliv operasjoner for å skifte kjønn totalt. De går i mini-kjørt, med masse sminke og høye sko overalt på gaten, uten at noen tilsynelatende finner dette unaturlig. Myndighetene anslår at mer enn 10% av den mannlige befolkningen i Thailand i dag er “lady boys”, hvor stor er den norske?

At mange grunnskoler i Thailand setter opp egne toaletter for “lady body” eller “kattoy” som de kalles på Thai, understreker bare ytterligere hvor sosialt akseptert dette er blitt.

Heller ikke homofile eller lesbiske har problemer med å vise sin sosiale legning i Thailand som tolererer alle seksuelle legninger på lik linje. Thaiene debuterer også seksuelt langt før nordmenn flest. I Thailand får de fleste jenter sitt første barn før de er 20 år, og det er ikke uvanlig at de får sitt første barn rundt 16 års alderen.

Offentlige kyss og kjærtegn er upassende. Kroppskontakt og det å holde hverandre i hendene er heller ikke velsett, selv om det er alminnelig at personer av samme kjønn sees hånd i hånd. Man bør også alltid være anstendig kledd. Bare i de store turistområdene er det akseptert å avvike fra normene inne på hotellområdene.

strand-reglerStrand regler

Selv om Thaiene begynner å bli vant til å se vestlige på stranden i shorts, badebukse og bikini, er det absolutt ikke akseptert å gå rundt i byen i en slikt antrekk. Du kan faktisk bli arrestert og bøtelagt av Politiet for å vise for mye nakenhet. Som du fort vil merke, velger de fleste thailendere å forbli fullt påkledd når de er på stranden.

Ta på deg en t-shorte når du forlater stranden eller et sjal rundt kroppen hvis du er kvinne og skal ta deg en tur bort for å kjøpe noe eller lignende. Det viser respekt for deres kultur og blir satt pris på. Ellers gjelder vanlig norsk sunt bondevett.

Thai tid er ikke det samme som norsk tid thai-tid

Når vi avtaler å møtes en bestemt tid, f.eks. kl. 18:00, så mener vi kl. 18_00 og ikke kl. 20:00. I Thailand må du regne med “pluss/minus” minst 1 time når du avtaler noe med en thailender. De har ikke det samme tidsbegrepet som oss, og det hjelper ikke å hisse seg opp. Det fører til at de føler at de mister ansikt, og kan igjen skape farlige situasjoner for deg. Du bør ikke legge til deg deres vane, men ikke forvent at de gjør det samme tilbake. Håndverkere kommer kanskje ikke den dagen de har avtalt, men dukker opp uka etter.

prostitusjonProstitusjon

Prostitusjon er ikke tillat i Thailand og i følge myndighetene eksisterer ikke prostitusjon i landet. Du skal imidlertid ikke være mange timene i landet før du har møtt en eller flere prostituerte som har kommet med seksuelle tilbud.

Jentene du finner i de tusenvis av barene i Thailand er fattige ungjenter med småbarn fra Isan/korat området som rømmer til turistbyene for å selge sex for penger som de kan sende hjem til sin mor og far som tar seg av barna hennes.

Disse jentene har den laveste rangen på den sosiale rangstigen i Thailand, men du må aldri kalle disse jentene for “horer” eller “prostituerte”. Det gjør dem rasende og skaper bare store problemer for deg.

Vis alltid respekt for jentene som underholder deg. De er der kun av en grunn – finne penger som de kan sende hjem til sin familie.

I Thailand er alle i familie

thailanske-venner

Du vil fort oppdage at alle Thaier er venner og familie med hverandre. Når du møter igjen en Thailender du har møtt tidligere og vedkommende har med seg en annen Thailender, vil de si “my friend” selv om de kanskje ikke har kjent hverandre mer enn 1 time.

Andre ganger vil du høre “my familie“, “my brother” eller “my sister“. Dette betyr sjelden brødre eller søsken. Normalt er dette snakk om det vi på norsk kaller “venner“. Prøv ikke å forstå dette. Bare aksepter at slik er det.

Familiebegrepet må imidlertid tas på alvor. Thaiene er langt mer familie kjære enn vi. De respekterer mamma og pappa langt høyere enn vi er vant til, og i Thailand har de eldre rangen. Når Thaiene snakker til en person som er eldre eller har en høyre sosial rang enn dem selv, tiltaler dem vedkommende med “PI“, mens de tiltaler alle som er yngre eller likesinnede med dem selv som “nong“. Jo raskere du lærer deg dette, jo raskere blir du akseptert av thaiene når du er i landet.

Thaiene smiler og er alltid høflige mot deg, men det betyr ikke at du  alltid kan stole på dem.

siam-thailand

Thailene er alltid høflige mot hverandre og til turistene. De smiler alltid, er service innstilte, hyggelige og hjelpsomme. Dette gjør det lett å bli glad i dem, men ikke begynn å stole på dem bare av den grunn. Å komme under skinnet på dem og få utviklet det vi kaller et “ekte vennskap” er svært vanskelig i Thailand og tar åresvis og krever at du lærer deg å snakke thai. De fleste thaier ser ned på “farrang” som de kaller oss hvite turister. De tror at vi kommer for å kjøpe dem og landet deres.

Vi er bare her for å tjene penger på dem eller utnytte dem på en eller annen måte. De smiler derfor, er høflige, men de prøver samtidig å lure deg for penger, gaver eller andre gratis ting.

De er dessverre ikke alltid så ærlige som de ser ut. Mange av dem lyver dessuten om hvem de er og deres bakgrunn. Er det noe viktig, bør du alltid be om å få se deres ID-kort som de er pålagt å alltid å ha på seg.

Thailendere flest har ikke begrep om penger penge-tre

Thailendere snakker og oppfører seg ofte som om de tror vi “driter penger” eller har “pengetrær i hagen“. Vi trenger ihvertfall ikke å jobbe, og vi er alle rike i deres øye. Det hjelper sjelden å prøve å forklare dem noe annet. De sier de skjønner, men de skjønner det egentlig ikke. Når det gjelder dem selv, tenker de ikke lengre enn nesa rekker. De legger ingen langtidsplaner eller budsjetter. Har de 1000 Bath i dag, kan de gå ut og spandere en fest på alle vennene sine og vokne opp i morgen med 60 Bath i lomme som skal vare i flere dager til de får nye penger fra jobben e.l. Mye av dette er ikke bare kulturelt bestemt.

Faktisk så er fortsatt 10% av befolkningen i Thailand, og da kan man egentlig ikke forvente så store kunnskaper om økonomi styring. 

Translate »