Sjekkliste – før du kommer til Thailand

Sjekkliste for reisen til Hua Hin

Leier du en feriebolig i HuaHin fra Tropene er det ikke mye du trenger å tenke på før du kommer til Thailand.

Det er imidlertid noe du bør gjøre og tenke på. Foruten at selv må stå for flybilletten til og fra Thailand, må du søke om visum hvis du har planer om å være i Thailand i mer enn 30 dager. I tillegg trenger du reiseforsikring og kredit/debet kort som du kan bruke til å ta ut penger under ferien. Sjekklisten du trenger å gå igjennom er følgende:

Pass: Norsk pass

Du må ha et pass for å kunne reise til Thailand. Små barn kan være skrevet inn i passet til foreldrene. Passet må dessuten være gyldig i minst 6 måneder etter utreise fra Thailand. Sjekk også hvor mange ledige sider du har igjen i passet.

Har du planer om å reise til andre land under oppholdet i Thailand, kreves det visum som du får ved ankomst til landet, forutsatt at du har ledige sider igjen i passet. Har du ikke flere ledige sider igjen i passet, har de ingen steder å stemple ditt visum, inn og utreise i passet, og du vil dermed ikke komme inn i landet. Sjekk derfor passet før du reiser, slik at du er sikker på å ikke få problemer fordi passet snart løper ut eller fordi du ikke har nok ledige sider igjen i passet ditt.

Vi anbefaler at du som ekstra sikkerhet tar med deg en fotokopi av passet på reisen. Thailandsk lov pålegger deg å alltid å passet med deg, men siden det også er lett å miste passet anbefaler vi deg å legge passet igjen på et trygt sted i ferieboligen og bare ta med deg en kopi av de 2 første sidene i passet når du går ut.

Dette holder som legitimasjon av hvem du er, så lenge kopien er signert av deg. Signaturen kan plasseres hvor som helst, bare den er godt synlig. Laminer også gjerne kopien, slik at den ikke blir frynsete og uleselig under oppholdet. Lag den i en størrelse som gjør at du kan putte kopien i lommeboken.

Visum:

thai-visa

Alle trenger visum for å komme inn i landet. Hvilket Visum du trenger er avhengig av hvor lenge du har tenkt å være her. Ved innreise til Thailand får du et sett inn- og utreisepapirer som stiftes fast i passet ditt. Dette papiret er det viktig at du ikke mister, da papiret må leveres tilbake ved utreise.

Mangler du dette blir du bøtelagt. Dessuten tar dette ekstra tid i tollen når du skal reise hjem.

Maksimum 1 måned:

Skal du være i Thailand under 1 måned, trenger du ikke å søke om visum før du ankommer Thailand. Du fyller da ut en visumsøknad på flyet som leveres til immigration Politiet ved adkomst. Du får da automatisk 30 dagers turistvisum.

3 måneder

Skal du være i Thailand i inntil 3 måneder må du søke om turistvisum ved den thailandske ambassaden i Oslo. De gir deg automatisk 60 dagers visum. Når dette visumet går ut kan du gå til Imigration politiet i Hua Hin og kjøpe et 30 dagers ekstra visum, slik at du totalt får visum for 3 måneder.

1 år

Ønsker du å være i Thailand i ett år om gangen, må du normalt søke om et pensjonist visum. For å få dette kreves det at du er over 50 år og at du kan dokumentere inntekt eller har en bankkonto i Thailand med minst 800.000 bath som har stått på denne kontoen i minst 3 måneder før du søker om visum.

Vaksinasjoner og sykdommer: vaksinasjoner

Det kreves ingen vaksinasjoner før du ankommer Hua Hin. Dette er et område som er fritt for farlige sykdommer, så her er det ingenting du trenger å tenke på. Ønsker du å reise til andre steder i Thailand under ferien, eller ta en storby ferie til en av nabolandene, kan det hende at du trenger en eller flere vaksinasjoner. Forhør deg gjerne med din fastlege og sjekk med Din Side`s vaksinasjons kalkulatoren.

Generelt anbefales det at man beskytter seg mot hepatitt A, difteri, tetanus (stivkrampe) og malaria hvis man skal oppsøke landsbygda i Thailand.

Det er liten risiko for matforgiftning på spisesteder og hoteller, men vær litt obs på mat fra gatemarkeder. Ta alltid de vanlige forholdsregler; unngå melkeprodukter (majones, dressing etc.). Svært god håndhygiene er absolutt. Pass på åpne rifter og sår, f.eks. myggstikk. Alle bakterier og betennelser “trives” godt i varmen. Ha aldri ubeskyttet sex i Thailand med fremmede.

Det er stor fare for HIV-smitte hos begge kjønn. Kondomer får du kjøpt på alle 7/Elleven, Family Mart og bensinstasjoner som du finner overalt. Godt utstyrte nordmenn klager enkelte ganger på størrelsen på Thailandske kondomer. Er du en av dem, anbefales det at du tar med kondomer fra Norge.

Reiseforsikring: reiseforsikring

Sørg for å ha en gyldig reiseforsikring før du reiser, slik at du er dekket hvis du skulle havne på et sykehus eller få frastjålet noe. Europeiske gjelder i 45 dager om gangen. Skal du oppholde deg mer enn 45 dager må du be om å få utvidet denne.

Andre selskaper som f.eks. Gouda gir 1 års reiseforsikring som gjelder for 1 år om gangen uten hjemreise. Et medlemsskap i Norsk Luftambulanse er ikke noen reiseforsikring, men et supplement.

Husk å ta med ditt forsikringsbevis eller i det minste en kopi av forsikringsbeviset. Legg kopi av forsikringsbeviset ditt på en samme sted som med passkopier. Så har du alle kopier på samme sted.

Penger og kredittkort: kredittkort og penger

Thailands valuta – Bath – kan du bestille fra din lokale bank, hvis du ønsker å ankomme Thailand med lokal valuta. Det er imidlertid ikke noe problem å veksle norsk valuta til Bath på flyplassen i Bangkok eller i Hua Hin. Minibanker (ATM) finnes over alt.

Ha alltid med det to ulike kreditt/debetkort, f.eks. Visa og MasterCard eller American Express, slik at du er sikret hvis det skulle skje noe galt med det første. Ta også med deg kode-enheten til nettbanken, slik at du kan overføre penger mellom kontoer. Pass på at kortene ikke går ut når du er på reise.

De fleste kredittkort har innebygd reiseforsikring hvis du betaler reisen med kortet. Sjekk vilkårene nøye, så unngår du overraskelser. Informer også banken din at du reiser til Thailand og Hua Hin, så reduserer du sjansene for at kortet ditt skal bli sperret av banken din i Norge når du bruker kortet i en av ATM maskinene i byen.

Skulle korte bli sperret, får du normalt åpnet det igjen ved å ta en telefon til banken din.

 Les mer om banker og valuta i Hua Hin og følg rådene vi her gir til bruk av kort

Medisiner

medisiner

Hvis du er avhengig av reseptpliktige medisiner må du få en attest fra apoteket som dokumenterer ditt behov. Legg gjerne en kopi av dokumentasjonen på memorysticken din, i tilfelle du mister originalen.

Legemidler bør som hovedregel oppbevares i originalemballasjen fra produsenten. La apotekets etikett stå på. I følge de nye sikkerhetsbestemmelsene ved flyreiser kan flytende medisin og halvflytende legemidler som stikkpiller, kremer og lignende tas med i tillegg til posen med toalettsaker. Avklar med flyselskapet på forhånd hvis du skal ta med legemidler som skal oppbevares kjølig.

Ta med deg nok medisin til hele reisen – men ikke mer enn én uke ekstra. Det er også praktisk å ha med seg et lite lommeapotek med noen plasterlapper, desinfiserende våtservietter, enkle smertestillende som paracet, ibux el.lign. Husk Imodium, og evt. allergi-medisin til hele reisen.

Førekort: internationalt førekort

Har du planer om å leie bil bør du gå innom din lokale politistasjon og be om få få et internationalt førekort. Dette er gyldig for 3 måneder. Skal du oppholde deg i Thailand 3 måneder eller lenger kan du ta et Thailandsk førekort. Du leverer bare inn det norske, tar et par enkle tester, og får tilbake et Thailand førekort sammen med det norske.

Har du ikke førekort fra før er det bare å kjøre opp i Thailand. Testen er inne på en parkeringsplass og er uttrolig enkel. Alle står, og det koster under 200 kroner å få Thailansk førekort – inkludert alle kostnader og tar en dag. trafikkulykke i thailandBlir du stoppet uten gyldig førekort av politiet blir du bøtelagt med inntil 1,000 bath (ca. 200 kroner).

Selv om dette ikke er all verden, møter du lagt større problemer hvis du skulle bli innblandet i en trafikkulykke i Thailand uten gyldig førekort. Forsikringen på ditt kjøretøy gjelder da ikke, og du blir tildelt skylden for ulykken av to grunner: 

1) Du er utlending. Det vil si “rik” og 
2) Du har ikke gyldig førekort. 

I Thailand er det ingen som bryr seg om du har skylden eller ikke. Du er skyldig før Politiet ankommer. Ta ingen sjanser. Ha et gyldig førekort.

Håndbagasje håndbaggasje

Vi anbefaler at du pakker håndbagasjen slik at du har for hånden det du skal bruke ved en eventuell bagasje forsinkelse. Hvor mye håndbagasje du kan ha med deg er avhengig av hvilket flyselskap du velger, men normalt aksepterer de fleste flyselskaper en håndbagasje på 5 kg.

Enkelte flyselskaper tar ekstra betalt for bagasje. Pass bare på at den enkelt får plass i håndbagasje hyllen over flysete.anbefaler vi at du har med deg verdigjenstander og viktig medisin i håndbagasjen. Hvis du har med deg reseptpliktig medisin som er nødvendig på flyreisen, skal navnet på resepten og flybilletten stemme overens.

Hovedregelen er at det er forbudt å ta med alle former for væske i håndbagasjen. I tillegg til drikkevarer blir følgende regnet som flytende: Parfyme, barberskum, hårgele, sjampo, solkremer, tannpasta, syltetøy, pålegg som “Nugatti”, “Sjokade”, skokrem på boks, vaselin, vindusrens, ventilolje til instrumenter med mer.

Det er vanskelig å lage en uttømmende liste, men hovedregelen er at flytende, halvflytende og kremaktige konsistenser regnes som flytende. Dersom du likevel ønsker å ta med for eksempel toalettsaker i håndbagasjen må artiklene pakkes i en lukkbar, gjennomsiktlig plastpose som maksimalt rommer en liter. Hver person kan kun ha med en pose! Hver enhet du tar med i posen kan maksimalt romme 100 milliliter. Med enhet menes flaske, tube, beger og lignende. Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske det er i den. Kvantumet må ikke overstige det posen rommer i lukket tilstand!

Hva bør jeg ta med meg til Thailandpakkeliste-thailand?

Toalettsaker: Du får de samme produktene i Thaland som her hjemme. Eneste forskjell er prisen, så det er ingen grunn til å ta med mer enn høyst nødvendig. Barberblader av typen Gillette Mach3 kan være vanskelig å finne overalt (men finnes ofte i større dagligvareforretninger).

Klær: Ta med minst mulig. Klær er billig i Thailand, så benytt anledningen til å fylle opp garderoben med lett sommerklær for neste sommersesong hjemme. En pen t-skjorte, shorts, badetøy og sandaler er alt du trenger de første dagene. En lang bomullsbukse kan være godt å bruke om kvelden som mygg-beskyttelse.

I stedet for å ankomme Bangkok med dunjakke, vinterstøvler og selbuvotter kan det være like smart å legge igjen vinterklærne i en koffert på Gardermoen. Reis med vintertøy, skift på Gardermoen og sett igjen en koffert på baggasjeoppbevaringen (i motsatt ende) av flytogterminalen. Når du ankommer Gardermoen etter et par-tre uker i Smilets Land kan du i ro og mak iføre deg vinterhapitten før du setter kursen hjemover.

Translate »