Thailands historie

Thailand sin historie

thailand-historieSmilets land siden 1200-tallet

Kongeriket Thailand het inntil 1939 Siam. Siam betyr “smil” på Thai, og fra dette navnet har vi fått uttrykket “smilets land“. Den tidligst kjente befolkningen i området, strekker seg tilbake til 1200-tallet hvor området hørte inn under Khmerriket i Kambodsja.

På slutten av 1200-tallet skal imidlertid Thailand ha revet seg løs fra Kambodsja og stiftet sitt selvstendig kongedømme. Ved denne løsrivingen ble landets statsreligion theravada-buddhismen, som følger Buddhas lære er mer kategorisk enn de  andre buddhistiske retninger. Rikene var jevnlig i krig med nabolandene Kina, Burma og Kambodsja. Ved flere anledninger har landet valgt å gi fra seg landområder for å unngå krig med sine naboland.

Aldri vært kolonisert

Thailand sin historie

Thailand er det eneste landet i Sørøst-Asia som aldri har vært europeisk koloni. Det har dog vært et portugisisk handelshus i Ayutthaya og flere europeiske kolonimakter har forsøkt å få herredømme i landet. Under den andre verdenskrig ble Thailand invadert av Japan når de rykket sørover til Malasia og Singapore. Det thailandske kongehuset forsøkte først å møte europeerne med diplomati og imøtekommenhet, men da de ble for ivrige i forsøket på å omvende thailenderne til kristendommen, ble de moderne korsfarerne kastet ut.

kongen-av-thailandBuddha og kongen setter dagsorden

Sammen med monarkiet setter buddismen stadig dagsordenen i Thailand. Munkene er høyt respektert, og det betraktes som god skikk at alle menn på et tidspunkt i livet sitt prøver å leve som en munk i minimum 3 måneder. Kongen er nærmest hellig på samme måte som Buddha.

Kongefamilien hylles daglig når nasjonalsangen eller den kongesangen spilles på togstasjoner og ut over landsbyer. To ganger om dagen spilles også kongesangen på alle Thailandske fjernsynsstasjoner. Kongen og Buddha sin posisjon kommer godt til syne i landets kultur og sosiale leveregler, hvor de begge blir “sett på som guder“.

Landet har hatt en rekke hovedstader. Den første var Sukhothai og Ayutthaya, men etter det burmesiske angrepet på Ayutthaya i 1767, hvor burmeserne til slutt ble drevet ut av Thailand av General Phaya Taksin, som kronet seg selv til konge, ble hovedstaden flyttet til Thonburi ved Chao Phaya elva.

Etter at Taksin senere ble avsatt, ble Chao Phaya Chakri, Rama I konge. Han flyttet hovedstaden over elven til Bangkok og grunnla Chakri dynastiet som regjerer i dag. “Rama” er siden navnet gitt til hver Chakri Konge og linjen fortsetter i dag med den nåværende kongen Rama IX, Hans Majestet Bhumibol Adulyadej (Rama IX), som nå er lengst regjerende monark i verden, etter å ha overtatt tronen i 1946.

Hua Hin har vært regnet som “Kongens by” siden 1928 når King Rama VII bygde sitt sommerpalass med navn ”Klai Kangwon” som betyr “far from worries“ i byen.

 Les Hua Hin sin historie

Translate »