Verdt å vite om Thailand

thailand 

Tour guide

Drømmer man om å oppleve tropene og Østens mystikk, er Thailand det perfekte utgangspunkt. Grønne regnskoger, sol og varme, isolerte stammelandsbyer, enorme tempelkomplekser, perfekte badestrender og et imøtekommende folkeslag er bare en liten del av Thailand. Thailand oppleves med hele hjertet og alle sanser, når man går på oppdagelsesferd på det lokale markedet, rir gjennom jungelen på elefantryggen eller spiser sammen med lokalbefolkningen.

Å reise i Thailand er en ytterst populær beskjeftigelse. Landet tiltrekker flere reisende enn noen annet land i Sørøst-Asia, og har man først opplevd landet blir de fleste forelsket i det.

Vi har til dags dato aldri møtt en turist som ikke har kommet tilbake til Thailand igjen etter sitt første besøk. “Amazing Thailand” er slagordet til Thailandske turistmyndigheter, og dette navnet lever landet opp til så det holder.

thailand-kveld

På denne siden har vi samlet sammen de viktigste faktaopplysningene som det er verdt å vite om Thailand før man kommer hit for første gang.

For å forstå Thailand, bør du lese denne siden i sammenheng med siden “Kultur og sosiale regler” som forklarer noen av de kulturelle barrierene du vil møte og hvilke sosiale kutymer og regler som gjelder i landet, og “Thailand sin historie” som gir bakgrunnen for denne kulturen.

 Les Utenriksdepartementets sider om Thailand og deres råd for landet

Nøkkeldata om Thailand:

Språk: Thai
Hovedstad: Bangkok
Areal: 514 000 km²
Befolkning totalt (2005): 64 233 000
Befolkningstetthet (2005): 121 per km2
Valuta: Baht
Nasjonaldag: 5. desember
Toppnivådomene: .th
Tidssone: Norsk sommertid – 6 timer før Norge Norsk vintertid – 5 timer før Norge
Religion:  5 %: hindu, islam og kristendom.

Flagg: flags

Thailand bruker flagg svært mye, og du vil ofte se to flagg sammen.  Den ene er Thailands nasjonaflagg (rødt, hvitt og blått) og det gule kongeflagget. Ofte kan også et blått flagg sees, som er dronningens personlige flagg.

Alkohol: øl / vin / brennevinmekhong

Aldersgrensen for alkohol er 20 år i Thailand.

Offieiselt selges det ikke alkohol i butikker melom kl 14 og 17 og fra midnatt til klokken 11 neste formiddag. Små, lokale forretninger overser dette glatt, mens de store supermarked-kjedene overholder ofte regelverket.

Thailands desidert mest kjente øl er Sigha: En lys lager (pilsner-type) på 5 prosent. Samme bryggeri produserer også Leo (5 %). En rimeligere variant av Sigha øl.

Disse to merkene konkurrerer sammen med Chang Classic (6,4%), om å være landets mest populære øl merker. Chang betyr “elefant” på thai, så Chang Classic kalles ofte for “elefant øl” på norsk.

Foruten disse merkene før du kjøpt Heinken og San Miqel Light over alt i Hua Hin. En boks øl koster fra 60 til 100 Bath i en bar, og rundt 35 bath på 7/Elleven. Mange thaier drikker øl med masse isbiter, en noe uvant opplevelse for oss, men vel verdt å prøve. “Nasjonal-drikken”: Mekhong – whisky, laget av ris egner seg best for utvortes bruk er det mange som mener. Men, vel verdt et forsøk. Pass på korken hvis du tar med en flaske med hjem: Korkene har en lei tendens til å lekke. Thaier er svært glad i whisky, og Johnny Walker Black Label er en stor markedsleder. Men pass på: Ikke alt er originalvarer. Det sies ofte at det selges med Johnny Walker i Thailand enn det som produseres i Skottland. Andre typer brennevin, som gin, akevitt, konjakk og vodka finnes selvsagt også.

Elektrisitet

Thailand bruker 220 volt. Normalt er støpslene som i Norge, men til tider kan det være forskjellige typer. Det er derfor tilrådelig å ta med et adapter sett med flere valgmuligheter. Skulle du glemme dette, er dette ikke noe stort problem. Du får kjøpt adaptere overalt i byen til under 50 kroner, og da har du et sett som du kan ta med deg hjem og bruke på din neste ferie.

Gambling:

thailand-lotteri

Gambling er i utgangspunktet forbudt i Thailand, men foregår likvel i stor skala.

Det statlige lotteriet, som minner om vårt gamle pengelotteri, blir trukket to ganger i måneden den 1. og 16. Lodd får du kjøpt av selgere nær sagt overalt. Legale casioner finnes ikke i Thailand, men det er ikke lange flyturen til verdens gambling-hovedstad Macao. Maco ligger ca 6 mil vest for Hong Kong, og flyturen tar ca 2 timer.

Thai Airways trafikkerer ruten med Airbus 380, så du kan jo kombinere turen med en opplevelse i verdens støre passasjerfly og ta turen innom verdens største gamblingmetropol.

Gull:

Thailandsk og norsk gull er ikke det samme.  I Norge er det gjerne “585”, d.v.s. 58,5 % rent gull, mens det thailandske er 96,5 % rent gull. Gullets vektenhet i Thailand er 1 baht, som er 1 ounce eller 15,2 g.  En vektenhet baht er 100 satang. Baht og satang er også navnet på myntenheten i Thailand, 1 baht = 100 satang. 

Gullsmykker får du gjerne fra 25 satang og oppover i intervaller på 50 satang, d.v.s ½ baht.

I Thailand er det å ha gull synonymt med å “ha penger i banken”.  Gull kjøpes og gull selges alt etter evne og behov til enhver tid. Gull kan du få kjøpt nesten over alt, men du skal ta deg i vare for hvor du kjøper. Det er mange uærlige aktører på markedet, også enkelte butikker dukker opp og forsvinner igjen raskt.

De useriøse selger gjerne plattert gull og utgir det for å være rent gull. Kanskje frister de også med at det kan være god forretning å kjøpe, ta med seg hjem, og så selge med god fortjeneste. Dette bør du ikke stole på. Bruk øyne og ører så finner du lett de seriøse.

Bruk gjerne aktørene i de store kjøpesentrene. Kanskje betaler du litt mer, men det er absolutt verdt det. Finhetsstandarden som gjelder i Norge (og EU/EØS) sier at gullvarer må inneholde (minimum) 585/1000 (vektenheter) gull. De resterende 415/1000 kan inneholde f.eks. sølv eller kobber. I Norge er det ikke tillatt å angi finheten i karat på varen. Det er heller ikke lov til å stemple gull av lavere finhet enn 585/1000 rent gull og 415/1000 legeringsmetaller. Gull stemplet .585 tilsvarer 14 karat og .750 18 karat. I enkelte land stemples gullsmykker fortsatt for det meste med 18, 14, 9 og 8 karat. Man skal være klar over at smykker under 14 karat ikke kan kalles gullsmykker etter gjeldende standarder.

Narkotika i Thailand

Thailand har ekstremt streng narkotikalovgivning, og ditt utenlandske opphav er ikke nok til at du slipper unna dersom du blir tatt med narkotika. Det er ikke noe som heter “for personlig bruk“. Selv svært små mengder narkotika kan resultere i svært lange fengselsstraffer.

drugs-warning-malaysia

Besittelse kan resultere i fengsel på livstid eller med dødsstraff i Thailand. Besittelse av en liten klump hasj kan resultere i fengsel i 5 år og / eller en bot på opp til 50.000 baht. Meget små kvanta marriuana (“pot”) er det eneste som du kan kjøpe deg ut av, hvis du blir tatt av politiet. Besittelse av amfetamin, kokain og alle andre sterke narkotiske stoffer, kan du IKKE kjøpe deg ut av. Tro ikke tro at pengene dine og ditt norske pass kan hjelpe deg her. Hver også klar over at Thailandsk politi har lov til å skyte alle som prøver å stikke av fra politiet ved mistanke om besittelse av narkotiske stoffer. Politiet har ofte razziaer på nattklubber, spesielt i Bangkok.

Fullmånefestene på øya Koh Phagan tiltrekker seg ofte politiets oppmerksomhet. Tror ikke at du er trygg hvis du kjøper fra en selger langt fra andre mennesker. Det er ikke ukjent at selgere samarbeider med politiet, enten for å dele pengene de kan få ut av turist gjennom betaling for å unngå fengsel. Dersom du skulle komme ut for en slik situasjon bør du huske på at politimennene ofte er ute etter å lure naive vestlige turister, så ikke godta en voldsom høy bot på flere tusen baht uten videre. Ring vårt servicesenter for å få hjelp og bistand.

Blir du pågrepet mistenkt for et besittelse av narkotika, kan du ikke regne med å bli løslatt mot kausjon. Blir du dømt, må du huske på at soningsforholdene i Thailandske fengsler er langt mer brutale og primitive enn i Norge. Du kan heller ikke søke om soningsoverføring til Norge.

Ta aldri med bagasje, pakker eller gaver for andre. Pakk selv, og vit hva du tar med deg. Flere som er dømt for narkotikasmugling i utlandet sier at de “skulle bare hjelpe noen” de hadde møtt underveis, og ikke visste hva de tok med seg. Husk at den som blir tatt med narkotika på seg eller i bagasjen blir holdt ansvarlig. Ikke sitt på i andres biler gjennom tollen eller når du krysser en grense – kom deg ut og gå. Hvis du kjører, ikke la andre låne bilen din. Vær oppmerksom på at gaver du mottar i utlandet kan inneholde forbudte stoffer. Gå aldri i fra drinken din, selv ikke for å gå på toalettet, og ikke ta i mot drinker som utleveres av andre på en nattklubb eller diskotek.

I de sene nattetimene hvor alkoholnivået begynner å bli høyt, kan du bli utsatt for jenter og gjester i nattklubber, karaoke områder som putter noe oppi drinken din for å få deg til å sovne, slik at de kan rane deg. Ha med legeerklæring eller resept hvis du må reise med legemidler som inneholder narkotiske eller andre forbudte substanser. Gi ikke bort egne medisiner preskribert til deg til folk du tilfeldig møter. Mange reiseforsikringer dekker ikke skader og uhell som skyldes misbruk av narkotika og andre rusmidler.

Røyking i ThailandRøyking

Thailand har en røykelov på lik linje med Norge, men håndhevelsen av den er langt mer liberal. Under all flyging og buss- og togreiser er det røykeforbud. Det samme gjelder banker, post, kjøpesentre, hoteller, leiebiler, taxier, finere restauranter og alle offentlige kontor.

I togene er det likevel ofte merkede områder der det er tillatt å røyke. I alle 7/Elleven, Family Mart, Tesco, bensinstasjoner o.l. selges Marlboro og LM – alle varianter. I enkelte 7/Elleven selges rulle- og tipetobakk fra nederland, sammen med Rizla sigarettpapir.

Aldersgrense for kjøp av tobakksvarer er 18 år. Det selges ikke tobakksvarer i forretninger nært sykehus

snus i ThailandSnus

Snus er i prinsippet, som i Europa forøvrig, forbudt, men det er liten eller ingen risiko forbundet med å medbringe snus til eget forbruk (max 250 gr). I Hua Hin er det imidlertid ikke noe problem å få kjøpt General snus i alle varianter. De selges på en rekke barer for rundt 250-300 bath (ca. NOK 50).

telefon-internett i ThailandTelefon og Internett

Den internasjonale telefonkoden for Thailand er +66. Det er dyrt å ringe hjem fra Thailand. Sjekk eventuelt med mobilselskapet ditt om dekning og priser for å ringe fra Thailand.

Internett kafeer finnes overalt, hvis du ikke har sørget for å leie en feriebolig med Internett innlagt.

Du kan ringe på forskjellige måter:

  • Direkte med “+47” + nummer – full normalpris Eks: +47 22 22 55 55
  • Med en kode f.eks. 008 foran 47 i stedet for “+” da blir det billigere. Eks: 00847 22 22 55 55

Når du kommer til Thailand anbefaler vi at du kjøper et “ring kontant kort” i nærmeste 7/Elleven eller Family Mart. Du får da et Thailandsk mobiltelefon nummer som du kan bruke til å ringe lokalt for en billig penge. Er du avhengig av ditt norske SIM kort, kan du ta med deg en reservetelefon eller kjøpe en i Village Marked for under 1,000 Bath (ca. NOK 200) og oppover. Stadig flere barer, restauranter og kjøpesentre tilbyr i dag også gratis wi-fi (trådløst nettverk), men ikke forvent den samme luksusen på landsbygda. Der er du ofte heldig hvis du finner en Internett kafe.

Tips

Hva skal jeg gi i tips i Thailand? Tabellen over gir et innblikk i hva som ansees som passende beløp.

Driks / tips / drinks / drikkepenger – har ikke vært vanlig i Thailand før ganske nylig. Riktignok er det å gi drinks stort sett noe vestlige turister gjør. Thaiand har aldri hatt noen kultur for å “gi bort penger”. På mange typiske turistområder er det blitt ganske vanlig at de ansatte har en lav lønn siden de får endel driks. På mange restauranter er prisene i menyen “netto”-priser og det legges til 7 % moms og 10 % service charge. Dette skal stå spesisfert i menyen. På slike resttauranter er det ikke vanlig å gi tips, men mange velger likevel å gi 20 baht. Særlig på mindre resturanter og spisesteder legges det ikke til “service charge”, og det er da naturlig å gi 20-30 baht. Lar du tipsen ligge i mappen eller skålen som regningen ligger i, vil alle servitørene dele tipsen. Gir du pengene direkte i hånden til servitøren vil vedkommende beholde alt selv.

IKKE STRØ OM DEG MED TIPS. Det fører bare til at alt blir dyrere og dyrere, og det rammer i hovedsak thaiene selv mest. Husk at en gjennomsnittlønnen i Thaland er 7.000-10.000 baht i måneden.

Tiggere i ThailandTiggere

Du bør ikke gi penger til tiggere. Gi heller en flaske vann eller litt frukt hvis du har det. Tiggerne får svært ofte ingenting selv, men pengene går til bakmennene. Ofte benyttes kvinner med små barn som tiggere, men husk at dette mange ganger ikke er hennes egne barn men iscenesatt for å tjene penger til kyniske bakmenn. I Bangkok vil du ofte kunne se tiggere som ikke kan gå, tigge på en “overgangsbro“. Tror du vedkommende gikk 50 trappetrinn på egen hånd? Nei. Vedkommende er meste sannsynlig plassert der av kyniske bakmenn. 

Translate »